NEDERLANDSTALIGE INFORMATIE OVER MOODSTRATIFICATION

Gedeelte in Nederlands

 

Het onderzoeksproject MOODSTRATIFICATION is een Europees samenwerkingsproject onder coördinatie van professor Drexhage van het ErasmusMC in Rotterdam. Dit onderzoek gaat over de invloed van ons immuunsysteem op de ontwikkeling van ons brein, en de gevolgen daarvan voor de klinische psychiatrische praktijk.

Wanneer ons immuunsysteem niet goed functioneert, dan kan dit al in de kindertijd tot een ontregeling van de ontwikkeling en de functie van het brein leiden. De ontwikkeling van de delen in ons brein die onze emoties en stress-respons regelen (het zogenaamde limbische systeem) staat onder invloed van immuun cellen, met name onder invloed van de microglia (een bepaald soort immuun cellen in het brein, ook wel de tuinmannen van het brein genoemd) en een ander soort immuun cellen, de T cellen. Als de microglia en de T cellen niet goed functioneren dan verloopt de ontwikkeling en de latere functie van het limbische systeem niet goed. Die verstoorde ontwikkeling en functie leidt vervolgens tot een verkeerd reageren op stress, met bijvoorbeeld de ontwikkeling van depressies, angststoornissen of psychose tot gevolg.

 

Lees meer over hét  deze interacties in het Nederlandstalige publieksboek over Immuno-Psychiatrie:
Immuno-Psychiatrie (Uitgeverij SWP, uitgave februari 2023).

 

Lees in dit artikel meer over het project: 

https://amazingerasmusmc.nl/actueel/bron-stemmingsstoornis-beter-in-beeld/

 

Nederlandstalige informatiebijeenkomsten: zie agenda.

 

Contactgegevens (Nederlands en Engelstalig): zie contactpagina.

 

 

Trials
In 2019-2023 hebben trials plaats gevonden in Parijs (Assistance Publique – Hôpitaux de Paris, de DEPIL studie) en in Milaan (Ospedale San Raffaele SRL (OSR), de IL2REG studie), waarbij lage dosis IL-2 is gegeven aan patiënten met een ernstige depressie, om de depressie te verbeteren. Dit blijkt wonderwel te werken. De behandeling met lage dosis IL-2 introduceerde een duidelijke verbetering in het immuun systeem en daarmee ook een verbetering van de depressie, placebo deed dit niet. De twee studies zijn echter nog relatief beperkt (betrekkelijk weinig patiënten) en zouden eigenlijk nog verder moeten worden bevestigd.

In 2022-2023 heeft een kleine trial plaats gevonden in Rotterdam (ErasmusMC), waarbij thymus hormoon is gegeven aan 5 patiënten met een aangeboren immuun stoornis en een depressie, om de depressie te verbeteren (de TIDAM studie). Ook dit bleek wonderwel te werken, en alle patiënten vertoonden immuun verbeteringen en verbeteringen van hun depressie. Echter een uitgebreidere placebo gecontroleerde studie is noodzakelijk om aan te tonen dat de verbeteringen inderdaad toegeschreven kunnen worden aan het thymus hormoon.

 

In 2021-2023 heeft een onderzoek plaats gevonden naar het vinden – via immuun testen- van patiënten die naast hun medicamenteuze behandeling baat hebben bij “spinnen” (3 maal per week trainen op de hometrainer) om een ernstige depressie de kop in te drukken (de IMMUNOSTRATA studie)

In de studie vonden wij inderdaad een bepaalde immuun staat (een voortijdige veroudering van bepaalde T cellen) die bepaalde of de spinning therapie inderdaad aansloeg. Een verder uitbouwen van deze bevinding is noodzakelijk.